Háborúk világa

2019\10\04

A Messerschmitt, ami megmentette a régi kocsmát

1943. december 20-án délelőtt tizenegy óra után nem sokkal amerikai bombázók és vadászrepülők lépnek be a Harmadik Birodalom légterébe, 8320 méteres magasságban. Célpontjuk egy Brémában található gyár, ahol a Focke-Wulf 190 típusú vadászrepülőket gyártják. A csaknem -60 Celsius-fokos hidegben repülő B-17 nehézbombázók és az őket kísérő P-47 Thunderbolt vadászrepülők hamarosan összecsapnak a hazájukat védő németekkel.

More:

német amerikai háború második világháború harmadik birodalom ww2 1943 messerschmitt b-17 ye olde pub

2019\09\27

Dávid és Góliát csatája - A téli háború

1939. novemberében járunk. Lengyelország vereségével megszűnt az egyetlen ütközőállam a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió között. Egyre valószínűbbé vált, hogy a két nagyhatalom össze fog csapni és ennek megfelelően mindkét fél elkezdte növelni a saját befolyási terültét.

More:

finn háború szovjet tél sztálin finnek 1939 ussr második világháború ww2 téli háború

2019\09\20

A magyarok elfeledett győzelme: A Brenta menti csata

Ez az ütközet volt a kalandozások korának első nagy megmérettetése az újonnan érkezett magyarok előtt. 899 márciusában járunk és a tavaszi nap első sugarainál egy 5000 fős magyar sereg indul el Itália felé, hogy megváltoztassa Európa addig hadviselésről alkotott képét.

More:

háború győzelem magyarok csata honfoglalás kalandozások magyar győzelem brenta

2019\09\13

És a lengyel lovasság megrohamozta a tankokat… Vagy mégsem?

A lengyelek bátran a reménytelen küzdelem ellenére lovassági rohamokkal vették fel a harcot az előrenyomuló Wehrmacht alakulataival szemben. Legalábbis sokan így ismerik a II. világháború kezdeti szakaszának a történetét. A valóságban olyan sohasem történt, hogy a lengyel lovasság ténylegesen tankokra támadt volna. A lengyelek valóban használtak lovasságot, főleg azért, hogy növeljék a gyalogságuk mobilitását, sőt valóban vezettek lovassági rohamokat, de csak gyalogos egységek ellen. Tehát elmondhatjuk, hogy ez az egész ’lovasság kontra tankok’ történet csak egy mítosz. De ez a mítosz egy konkrét eseményhez kötődik.

More:

német lengyel háború érdekesség mítosz csata tévhit második világháború harmadik birodalom ww2 lovasság